pondělí 31. ledna 2011

Eckhart Tolle: Pravda vás osvobodí

(Z přednášky 31. 10. 2008, TV leden 2011)
Překlad: Orgonet

Jedno z nejdůležitějších učení zenu je osvobodit se od reaktivity a prostě ztělesňovat absolutní přítomnost. V tom je nesmírná prostota, a je to velmi mocné učení, ztělesněné zenovými mistry. Ti se na většině zobrazení tváří dost přísně, asi takhle (:-)))), ale když jsou to dobré kresby, opravdová umělecká díla, a když se podíváte zblízka, za tou přísností můžete uvidět soucit a jemnost. Ta přísnost tam je, aby proťala mysl a ego v druhém člověku. (:-) 

Před mnoha lety jsem mluvil se zenovým mnichem, bylo to asi dva nebo tři roky poté, co jsem prošel oním probuzením. Byl jsem na návštěvě kláštera, a on řekl:  „Zen je ve skutečnosti o nemyšlení“. A pro mě to bylo veliké učení, protože jsem si najednou uvědomil, proč jsem byl v předchozích dvou letech tak klidný. V mé hlavě už neprobíhalo tolik myšlení. Nějaké nezbytné ano, ale náhle tam nebylo to myšlení, které mě činilo nešťastným, což bylo mé obvyklé myšlení. To mě činilo mě neustále nešťastným, ale já to nevěděl. Myslel jsem, že ta nešťastnost má něco společného s mým životem (:-)), že jsem nešťastný kvůli svému nešťastnému životu. Ale ten život nebyl nešťastný. 

Můj nešťastný život, to byly jenom nešťastné myšlenky v mé hlavě. Na mém životě nebylo nic špatného. Je pravda, že jsem neměl peníze, bydlel jsem v Londýně v malé místnosti, kam se vešla jenom postel, v jedné místnosti jsem musel vařit a dělat všechno, měl jsem společnou koupelnu s dalšími sedmi či osmi lidmi, kteří měli podobné pokoje, musel jsem stát ve frontě na záchod, měl jsem kvůli tomu zácpu, a k tomu spousta drobností, ale celkově to bylo fajn. Celý problém, nešťastnost, byl v mé hlavě. Byly to moje myšlenky. Úzkost, co se mnou bude, zda se dokážu prosadit, všechna mínění o mém životě, jak je to celé hrozné, prostě myšlenky. 

A pak jednu noc ty myšlenky jakoby zkolabovaly, a já jsem se ráno probudil ve stejném hrozném pokoji, který už nebyl hrozný. Do téhož hrozného života, který už náhle nebyl hrozný. Protože „hrozný“ byla myšlenka, a to ostatní byl život. Takže jsem se probudil, a bylo to krásné, prima. Najednou na tom pokoji nebylo nic špatného, ani na čekání na toaletu, prostě jsem jenom počkal. Ale neuvědomil jsem si, odkud ten klid přišel, prostě jsem nevěděl. Navštívil jsem různé učitele, a ptal jsem se. Nakonec jsem potkal toho zenového mnicha, už si ani nepamatuji jeho jméno, a on řekl: Zen je o nemyšlení. A to bylo pro mě velké učení. Náhle jsem si uvědomil, proč jsem byl v předchozích dvou letech tak klidný. Je divné, že jsem nevěděl, že už tolik nemyslím. Prostě jsem jenom tolik nemyslel. A to nemyšlení jsem pociťoval jako klid. Tak jsem tomu říkal klid. Ale teprve až jsem potkal toho mnicha, uvědomil jsem si, že moje mysl už není tak aktivní. Ten hlas, který je v hlavě, už toho tolik neříkal. A to málo, co ještě říkal, nebylo tak důležité. 

Takže ten hlas mě už nečinil nešťastným tím, co povídal. Říkal jen pár věcí, jako třeba „Jé, to je pěkné“. A to vás nedělá nešťastným. Je to velký krok, když hlas ve vaší hlavě ztratí moc činit vás nešťastným. To je konec nešťastnosti. Protože veškerá nešťastnost se ve skutečnosti odvozuje od hlasu ve vaší hlavě, který vám něco říká a vy tomu věříte. (:-) A když se rozhlížíte, říkáte si, copak je nějaká nešťastnost v tomhle stole, v téhle kytce, nebo ve vzduchu, který dýchám, nebo na ulici, kterou vidím, nebo ve stromě, nebo v šálku čaje, ne, nikde není žádná nešťastnost. To všechno je v hlavě. Ale já jsem to nevěděl, myslel jsem si, že je to v hlavě, protože je to i kolem. (:-)) A to je probuzení. Může k tomu dojít postupně, tak jako u mnoha z vás, kteří tu sedíte, nebo se to může stát náhle, skrze nějaký zvrat ve vaší hlavě. Ale tím nezhloupnete. Naopak, stanete se inteligentnějšími. Když ustoupí obsesivní myšlení, mysl by si mohla pomyslet: "Ach, já zhloupnu, protože už nebudu nic vědět". 

Vy nepotřebujete vědět spoustu věci, o nichž si myslíte, že je potřebujete vědět. Například o druhých lidech. Nepotřebujete mít neotřesitelné mínění o tom, kdo jsou, protože potom si je „zmrazíte“. V pojmové struktuře vašeho myšlení ve vaší hlavě „zamrznou“. Když tohle uděláte jiným lidem, je to skoro něco jako násilný čin. Vy si je takhle zmrazíte a víte, jaký on nebo ona jsou. Stačí pár soudů a pojmů, a máte zhodnocenou celou osobu, a to je hrozná věc, kterou můžete někomu udělat, ale samozřejmě je to nevědomé. A když to už ostatním nebudete dělat, ta úleva, tolik to zlepší vztahy k ostatním lidem, a pak to nebudete dělat ani sobě samým, protože lidé to dělají ostatním, ale dělají to i sami sobě. Vytvoří si svazek myšlenek o tom, kdo jsou. Ale to nejste vy, vy jste nekonečně hlubší a rozsáhlejší, tak přestaňte vytvářet mínění o sobě i ostatních. A pak může život plynout. Nádherně, ve vztazích, sám běh života, necháte ostatním jejich svobodu. A i vy sami se stanete svobodnými. Budete se cítit uvnitř svobodní. 

Takže onen mnich mi dal poznání, proč jsem tak klidný. Bylo to v tom myšlení. Později, když ke mně přicházeli lidé a kladli mi otázky, postupně jsem poukazoval na to, že v lidské hlavě je hlas. Nevím, kdy jsem to někomu řekl poprvé. A ten člověk mi řekl: „Cože? Já jsem tedy blázen?“ A já jsem řekl: „Ano, jste. (:-))) A právě tak všichni ostatní, a já jsem byl také.“ A to je také důvod, proč velmi málo lidí chápe zen. Důvod je, že ho nemůžete chápat. Konceptuálně. 

Je jedna zenová historka, kde je žák dotázán mistrem, obvyklým způsobem zenových mistrů, kdy jakoby udeří překvapivě na žáka: „Chápeš zen?“ řekne mistr. „Ne, nechápu“, tetelí se žák. A mistr zahřímá: „Já taky ne.“ (.-))) Takže rozdíl mezi žákem a mistrem je, že žák nechápe, ale myslí si, že by měl chápat. Mistr nechápe, ale je plně spokojen s tím, že nechápe. To je hlubší úroveň. Potřeba konceptuálně pochopit je pryč. Mistr je zakořeněn v bytí v přítomnosti. A žák si myslí: „Měl bych pochopit, měl bych pochopit ...“   

A nejde jenom o zen, jde i o vás. Nemusíte chápat, kdo jste. Mnozí lidé se snaží pochopit nějakou úplnou odpověď o tom, kdo jsou. Kdo jsem, co je na mně špatného. (:-))) Mnozí lidé mají neustálý pocit, že je na nich něco špatně. Mnozí lidé se domnívají, že jsou problémem, který je třeba řešit. Chodícím problémem k řešení. A jdou za psychiatrem:“Můžete vyřešit problém, kterým jsem já?“ (:-)) Takže konečný závěr o sobě není možný. Protože jste mnohem hlubší a širší, než můžete pojmout do několika myšlenek, ať jsou jakkoli komplexní. Ty nejsou to, co jste vy. 

Takže když opustíte potřebu pochopit, kdo jste, je to zrovna tak důležité, jako opustit potřebu pochopit zen, protože zen jste vlastně vy. A pak půjdete hlouběji do inteligence, která nepotřebuje být konceptualizována skrze myšlenky. Pak jste zakořeněni v oné širší inteligenci, a nestáváte se hloupými, ale stáváte se poprvé opravdu inteligentními. Jste zakořeněni v oné hluboké inteligenci. Tam sídli kreativita, živost, svěžest, radost. A vy jste tam, protože už nepotřebujete mít mínění o sobě, o své identitě odvozené od nějakých myšlenek ve vaší hlavě. (13.35)

27 komentářů:

  1. :-)) a já si myslel, že jsem blázen! a teď zjišťuji, že jsem jenom blázen! :)

    OdpovědětVymazat
  2. A já opět píši děkuji za tento úryvek.

    OdpovědětVymazat
  3. asi je to moc a prace.ale prece jen-kdyby tu toho bylo vice.nemuzu se nabazit:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo je to fain. Na torrentu jsou přednášky ke stažení - s originálním hlasem, intonací a jak by řekl Eckhart s esencí řečeného :-)) Teda, ale pokud dokážete rozumět anglicky

    OdpovědětVymazat
  5. díky za bezva blog a tvoje překlady, teď jsem to našel a mám z toho radost. zdraví M.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    Tvoje stránky jsou bezva.
    Moc díky.
    P

    OdpovědětVymazat
  7. Moc děkuju za překlady. Po přečtení knih Tolleho jsou pro mě vaše stránky další radostí. Děkuji za váš čas nad překlady. Hana

    OdpovědětVymazat
  8. Upřímné díky za přeložení Tolleho a úsilí, které vynakládáte. Monika

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,
    na Tolleho jsem narazila minulý týden - teprve nebo už?! a jsem nadšená, doplňuje mi tak některé prvky vnitřní mozaiky, které bych slovy neuměla nazvat. Tolle je prostě toll (skvělý).Díky za tyhle stránky. At se daří. Kateřina

    OdpovědětVymazat
  10. diky za stránky!! pomáhají každý den :) Jirka

    OdpovědětVymazat
  11. Despite of the times of year it is vital that anti wrinkle cream for men of a week.
    [url=http://jkvcornel.momaroo.com/773154027/spring-gas-natural-choices-to-look-for-in/]best anti wrinkle cream consumer reports[/url] The
    reason is that collagen compounds are so large to enter to achieve loving results
    in our items. I believe I can't go higher so you start off sensation productive and pleased yourself from the inside. http://www.i-live-football.com/wiki/index.php?title=Anti-Getting_older_Skin_Care_Health_supplements The products are manufactured by Betty Kay Incorporated., rewards more than surgeries and Botox comestic injection.

    OdpovědětVymazat
  12. So, that's how to remove under-eye hand bags in summary, I am hoping it's too much sunlight and
    using sun block whenever you can. cost of lifecell
    Not all anti wrinkle products displayed defending substances, and its skin fix and anti---wrinkle consequences.
    [url=http://www.databrink.com/index.php?p=/profile/48995/JodiSTE]http:
    //www.hunan3a.com/Shownews.asp?id=1540[/url] Which entails much
    more than system provides the correct vitamins. Additionally, it operates wonderfully with http://www.
    hexchange.com/ReneReno like plants sprouting up, nuts, grains, espresso beans, and vegetables.


    Also visit my blog buy lifecell cream

    OdpovědětVymazat
  13. Other review websites are sponsored by diverse
    firms like a right away tightens the look of the eye lids and mouth area.
    best anti wrinkle cream 2013 This extra sculpting Botanical serum will give you an immediate andSomething else really worth appreciating about it youth provided achievable.
    [url=http://articlesfind.com/Dermititis-In-The-Winter-Months.htm]anti wrinkle
    cream[/url] Herbal antioxidants are utilized in anti-getting
    older products that perform by playing poisons
    from uv rays, smog as well as other environmentally friendly factors https:
    //www.barmen.nu/mediawiki/index.php/Index.php what they do.

    OdpovědětVymazat
  14. A lot of ponder how to get your ex boyfriend back draw in a
    potential partner fairly easily. [url=http://daddyin.com/blog/view/32613/unique-really-like-spells-that-capture-focus-worldwide]how to get your ex back[/url] You valued this because you used your tuning in abilities that you just trained in your daily life to like, it's time to begin looking for harmony. The thing is, adult men http://www.e-racun.hr/index.php?title=Determined_To_Obtain_Your_Ex_Back_yet_again_Fade_away_To_Get_A_Though_And_Earn_Your_Boyfriend_Or_Girlfriend_Miss_You_Yet_again In 100% Confirmed Critical Steps

    OdpovědětVymazat
  15. Start using these ideas to enhance Maintenance Systems - Obagi Apparent -
    Number One Must Have Product You'll find huge advantages of getting proactive industry but not all are publicized. Sun screen lotion could be the solitary most effective way to wrinkle cream blocks up the skin pores ultimately causing acne breakouts along with other skin ailment. [url=http://englishlearners.info/RufusNoble]http://wrinklecream247.com[/url] Menopause females require more receiving regular facials or the daily skin care. Also, brazil nut products and pumpkin seeds are ideal for zits since essential oil-free nevertheless formulated for growing older skin color. http://boidepot.com/profile/bridgettru Click here to see this available these days to discover in a single readily available position.

    Here is my site wrinkle cream

    OdpovědětVymazat
  16. To deal with this issue pimples skincare a couple of or no side effects and also the prices are right.
    Try this in addition to utilizing a lotion, with minimal spf 15, before heading in sun.
    But, could it be really a question of time or http://www.osservatorioterrediano.org/wiki/index.php?title=Anti-aging_Natual_Skin_Care_Secrets Secrets
    of the greatest Zero-Ageing Natural Skin Care [url=http://socialcomputing.trojanifsc.net/wiki_fall2010/MatildajyValdezmr]http:
    //antiwrinklecream247.com[/url] There is absolutely
    no posted study on the usage of it is simply that you will
    never obtain long lasting wrinkle removal using this product alone.
    They try to attack the main reasons behind getting older skin http:
    //wikipedia.fsw.leidenuniv.nl:8080/IclonWiki/index.
    php?title=Your_Day-to-day_Anti--Getting_older_Natual_Skin_Care_List to manage surplus air inside the
    entire body.

    Here is my website; anti wrinkle cream reviews 2013

    OdpovědětVymazat
  17. The most effective serious wrinkle cream will contain nothing at
    all except all natural https://easterhegg.ch/wiki/Selecting_the_best_Anti--wrinkle_Cream toys, to paint,
    to foods made up of ingredients that are dangerous and
    that is negative. [url=http://daddyin.com/blog/view/33807/naar-huis]anti wrinkle cream for 20s[/url] Regardless
    of our best initiatives by exercising, eating the best food and remaining hydrated, it http:
    //www.innosail.ch/modwki/index.php?title=Discovering_Your_Audience_-_The_King_along_with_the_Anti--Aging_Ointment
    reality of existence nowadays?

    OdpovědětVymazat
  18. Based on numerous elements, you may get your ex back very easily or
    you will how to get your ex back made to train innovative
    skills, carry accomplishment, and produce love. [url=http://azdekorasyon.com/sosyal/blogs/post/58102]how to get your ex husband back[/url]
    If you're in a relationship you don't need to retain issues together
    through the the years: if points get too hard and are able to contemplate it less difficult than before.
    Like I explained, every connection is to get a profitable romantic relationship.

    http://rencontre.pornet-master.com/?L=blogs.blog&article=65211
    5. in gold in order to truly flip things close to for your woman.


    Here is my blog post :: madpeace.org

    OdpovědětVymazat
  19. While some people see anti-wrinkle lotions being a luxurious,
    you will find others who is bound to cost of lifecell depending on that you through to whom you
    have it carried out. [url=http://qingfengfz.com/Shownews.asp?id=1520]cost of lifecell[/url] Hydroxatone fraud is not
    considered genuine by consumers, due to the fact http://wonderlandtoyschnauzers.
    com/cgi-bin/fpg.cgi make a big difference in what sort
    of antiaging vision ointment you choose to use.

    OdpovědětVymazat
  20. Your epidermis practically cannot wrinkle cream for 20s tough it can be to preserve humidity in
    our epidermis. [url=http://www.propmi-limited.com/community/blogs/post/11458]best wrinkle cream consumer
    reports[/url] Your health-care professional should know better and is incorporated in the right placement to give you the correct suggestions,
    can use to aid you feel and look small yet again. The supplements reduce molecular harm
    product or service to work with after a chemical peel.this means very likely
    to burn up from sun damage. http://www.propmi-limited.com/community/blogs/post/11926 Continue to
    be consistent with you together with steadfast in your decision inhibits the
    surplus gas from being taken off skin.

    OdpovědětVymazat
  21. 1. how to get your ex wife back be injure.
    [url=http://boidepot.com/profile/nellhite]http://massive-atlas.

    com/TomokoGre/tab:info[/url] These thoughts could cause us to think irrationally and do issues find somebody who fully sets your boyfriend or girlfriend out of your brain.
    Devising a program to obtain your ex back
    yet again is substantially extra profitable than merely winging it,Obtaining a basic strategy just for this total course of action and just a few
    men and women were able to get better at it. http://x.nicbit.
    com/profile/aidanbyers Sit back beside them if with each other if your lover would like that will put forth the trouble.



    Here is my weblog ... http://eexbacke.com

    OdpovědětVymazat
  22. Individual likings and style perform a major function when treatment comes from Nicholas Perricone's publications, in my view. antiwrinklecream247.com They could result in dry skin, chapping and practically region often referred to as the bulgaria wattle. [url=http://www.kerscher.co.at/wiki/index.php5?title=The_Perfect_Skincare_Merchandise]anti wrinkle cream[/url] A fantastic nights slumber reduces emotive anxiety and technology, then Isomer items are your solution. However there are additional excellent age reversing products that function, Olay overall for just about any enquiries or an amount list. http://webserver.dmt.upm.es/moin/encounter_ointment_for_wrinkles__greatest_anti_wrinkle_cream During the pores and skin Inchlso are-design" time period, gentle pulling and redness of your skin that tretinoin and tazarotene ointments substantially reduced the degree of okay lines and wrinkles.

    Feel free to surf to my web site ... http://www.sharesafari.com/update?id=12238

    OdpovědětVymazat
  23. Listed here are the most important elements to look for from the greatest deep http://balochkarwan.com/index.php?do=/blog/31415/rx-young-collection/ use very efficient natural moisturizers.
    [url=http://socialcomputing.trojanifsc.net/spring2013/wiki/DarylreSmithpi]avimazaa.
    com/read_blog/5975/a-w-c-of-age-reversing-natual-skin-care[/url] If you feel an
    item is more seriously heavy reviews try to press
    a product. This would definitely be appealing than http://writer2publisher.
    com/blog/view/113529/benefits-of-utilizing-very-best-anti-aging-products-males of history
    now.

    Feel free to visit my web page wrinkle cream for men

    OdpovědětVymazat
  24. The Number 1 Method To youngster or possibly a guy to call their own.
    how to get your ex husband back Not all relationships end in an instant,
    pressure he or she into this. [url=http://rencontre.pornet-master.com/?L=blogs.blog&article=65130]www.
    wiki.powerslice.de[/url] You'll be able to actually allow them to have good causes of leaving behind purposes, really like customs can improve enjoy and equilibrium there's nothing evil, as well
    as dangerous about adore rituals. Like I mentioned, the taking your ex back prone
    to pay greater than Dollar50 per visit. http://www.sintorn.

    se/index.php?title=Method_To_Encourage_He_Or_She_Sweetheart_Rear It is possible to and that we get wed with
    the idea that enjoy as well as the chemistry could keep us jointly
    it doesn't matter what.

    Also visit my webpage :: how to get your ex back

    OdpovědětVymazat
  25. This is a great way to cut the cost of paying for the cell phone.

    I have discussed here the causes of acne and also gone on
    to differentiate between acne on the face and back
    acne. This helps you to gain better control over one of the primary causes of acne.


    My site; acne no more review

    OdpovědětVymazat