pátek 12. dubna 2013

Jak přežít nezaměstnanost




Přepis videa:
Téma: Jak přežít nezaměstnanost

Otázka: Snažím se najít práci. Neměl jsem stálé zaměstnání od ukončení školy v r. 2008. Pomozte mi - jak si může člověk udržet v tomto obtížném období zdravý rozum? Prosím o radu a naději.

Eckhart Tolle:

Snad vám mohu dát rady, ale nemohu vám dát naději. Naděje - samozřejmě že doufáte, že to bude v nějakém bodě v budoucnosti lepší. Já neříkám, že to nebude lepší. Vnějškově.

Ale lepší to může být pouze vnitřně, a teď. Jinak budete celý zbytek života závislý na tom, co se děje mimo vás.


Samozřejmě máme tendence myslet určitým způsobem. Předpokládám mimochodem, že neumíráte hladem. Pravděpodobně ne. Nemluvíte o tom. Takže, máte dost jídla, máte pravděpodobně i kde bydlet, a situace je taková, jaká je,

Ale člověk má sklon se na ni dívat určitým způsobem. A v tomto případě má sklon dívat se na ni jako na něco zcela nežádoucího. A tak si člověk začne tvořit konceptuální obrázek sebe sama, jako by zklamal, nebo jako že je neúspěšný. To se může snadno stát. A jak se ten obraz vlastního úpadku posiluje, prožíváte emoce, které odpovídají těmto mentálním obrazům, myšlenkám.

Takže, člověk je kulturně podmíněn, aby měl určité názory a ideje ohledně této specifické situace.
Kdyby to tak nebylo, kdybyste nebyl v pasti těchto myšlenkových vzorců, mohl byste se dívat na tuto situaci jako na příležitost, abyste prozkoumal různé věci. Můžete číst, co vás zajímá, rozvíjet nějaké zájmy, meditovat, cvičit přítomnost, třeba i pomáhat lidem v nějaké charitě, a to vše by mohlo být součástí vaší duchovní praxe. A mohl byste být šťasten, že v tuto dobu nemáte zaměstnání, a že nemusíte zaprodat svou duši nějaké korporaci.

Ve vašem životě by mohl být pocit prostoru, pokud si to nevyložíte jinak, s možná, pokud nebudete odporovat přítomnému okamžiku tím, že ho budete soudit jako nežádoucí, tak by se mohlo z toho okamžiku projevit něco plodného, kreativního. Něco nového, kreativního, třeba nápad, možná ani nepotřebujete zaměstnání, možná budete dělat něco jiného. Třeba dnes vytvoříte webovou stránku, nebo něco dáte na youtube, a ukáže se, že to vidělo půl miliónu lidí. Budete katapultováni ke slávě. Možnosti jsou nekonečné. Ale jsou nekonečné jen tehdy, pokud sami sebe neomezíte souzením, odporováním přítomnému okamžiku. To je ten lidský sklon. Ale pokud neodporujete přítomnému okamžiku, jste vlastně svobodní.

Dobrá, psali jste žádosti o zaměstnání, a odpověď byla Je nám líto, zeptejte se za pár let, nebo jak to říkají. Tak fajn, můžete zase praktikovat přítomnost, a všude kolem vás je živo, v každém momentě, a vy dýcháte a hýbete se, můžete dělat se svým časem cokoli, je to nádhera, pocit svobody.

Samozřejmě, v životě je dobré mít trochu strukturu, tak si můžete nějakou sami vytvořit, pokud jde o váš den, ale může to být struktura, která umožňuje otevřenost. Řekněte si, jestli budete dělat pár hodin týdně dobrovolníka, nebo se zabývat určitými zájmy, něčím, co absorbuje váš zájem, věnovat se tomu, myslet kreativně - mohou být i jiné možnosti, jak získat zaměstnání, mohou být i zaměstnání, na která jste nepomysleli, všechno možné, všechny možnosti ani nemůžu vyjmenovat.

Ale všechno to vychází z toho, že nesoudíte to, co je, a nedíváte se na svou situaci jako špatnou.
Lidi kolem vás to možná budou dělat, takže se musíte odtáhnout od této kolektivní mysli, a pak budete vlastně vděční: Děkuji, že mám tuhle svobodu, a že pokračuje tohle období, než budu konečně zotročen nějakou organizací. Samozřejmě každé zaměstnání nemusí být takové, ale často je.

V mém životě bylo několik let, vlastně mnoho let, vlastně většina mého života, kdy jsem neměl skutečné zaměstnání, a bylo mnoho let, kdy jsem žil z pouhého minima. A většinu toho času jsem strávil prostě v bezmyšlenkovité bdělosti. Na kole, na lavičkách v parku, nejen ty dva roky, kdy jsem neměl vlastní domov, ale i potom, co jsem měl domov, tak jsem stále neměl zaměstnání, měl jsem tak akorát na přežití, a spoustu volného času. Procházel jsem se v parcích, projížděl se na kole, dělal jednoduché věci, někdy jsem měl dočasnou práci.

Zmiňujete, že jste neměl stálé zaměstnání, od ukončení školy, což pravděpodobně znamená, že jste měl dočasná zaměstnání. I když byla dočasná, nebuďte nešťastný z jejich dočasné povahy. Nebuďte nešťastná číšnice, buďte šťastná číšnice. To je velmi důležité. Buďte pozorní ke každému pohybu, jak kladete talíř, jak přijímáte objednávky, jaká je kvalita toho, co děláte. Neměli byste mít v hlavě mentální obraz, že tohle byste neměli dělat. Měli byste ctít jakoukoli formu, kterou má přítomný okamžik.

Takže, já jsem trávil většinu času v bezmyšlenkovité bdělosti. A myslím, že bych nikdy nenapsal knihy a neučil, kdybych nestrávil ty roky v bezmyšlenkovité bdělosti. Protože ta síla narůstá. Přichází plněji do tohoto světa. A pak v určitém bodě přijme nějakou formu, třeba psané slovo, mluvené slovo, cokoli.
Ale jsou časová období, pro duchovně probuzené lidi, nebo duchovně se probouzející, kdy není mnoho vnější aktivity. Zdánlivě jakoby vás život nechtěl, neděláte vlastně nic. Ale to období může být velmi plodné. Může v něm narůstat bdělost, vědomí.

Překlad, titulky: OrgoNet

27 komentářů:

  1. Děkuji, právě tohle jsem teď potřebovala. Skvěle načasováno. Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji také za překlady, čas, který tomu věnujete. Je to inspirující.
    _Nevíte někdo, kde najdu KRISHNAMURTIHO v mp3 ? Vláďa

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za Váš čas a překlady . Díky Vám jsem našla tuhle neuvěřitelnou a inspirující bytost, kterou je E.T. Díky Hana

    OdpovědětVymazat
  4. tolle je úžasný! vďaka nemu som dávno našla svoj pokoj. aj keď ho budem miliónkrát čítať, vždy nájdem milión nových vecí. pravda je taká jednoduchá....vďaka.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojte,jsem moc ráda,že jsem si mohla vyslechnout tuto radu,protože je to přesně mé téma!!!Válčím již několik let s tímto problémem PŘEŹITÍ a jsem neustále pod tlakem společnosti.Snažila jsem se,usilovně hledala práci různého druhu,byla ochotna přijmout i jakoukoliv práci,ale bez očekávaného výsledku....Učím se žít ze dne na den a nestarat se příliš o svou budoucnost,radovat se z maličkostí a své pomyslné svobody.Někdy se mi to daří celkem dobře a jindy propadám beznaději,že nejsem dost dobrá a co si o mně myslí mé děti,rodina,přátelé aj!!!A to je počátek konce-BEZMOC!Přijímám tedy toto období jako výzvu a příležitost ke svému duchovnímu růstu.Děkuji bohu a všem dobrým silám,které mi v tomto nelehkém období pomáhají,jsem vděčná,že je mi dána možnost projít osobní transformací.Děkuji také i mým přátelům,kteří mne podporují.Přeju všem lidem,potýkající se s podobnými problémy, naději,víru v dobré konce a světlo na cestě.S láskou Amélie...Děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. Také ode mne veliké DÍKY, jsem moc vděčná za Vaše překlady pana E.Tolle. Jsem prakticky v totožné situaci jako předchozí pisatelka paní Amélie, které rovněž děkuji za výstižný popis situace...S vírou Věra... vřelé DÍKY

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné. Hlavně to uvědomění, že člověk fakt nemusí nic dělat, přičemž tato doba je dosti přínosná a potom se to promítne ve vědomých nápadech, které člověku zajístí to, co chce.

    Někdy můžou být ale situace poněkud těžké, když je někdo sám a má děti.

    R

    OdpovědětVymazat
  8. pan Tolle má k dispozici blahobytnou sociálku, jeho rady by jej přešly, kdyby přišel na pracák k zubaté kryse Drábkovi nebo Milerové - dostal by nejspíš úplné prd - NULA KORUN, jako většina nezaměstnaných v ČR

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud je z čeho, nebo alespoň s kým, tak je lepší podnkat (a plnit si své sny) než pracovat - a natož jen dočasně (a plnit sny někoho jiného).

    Krom nestresování se až ROZVIJENI SE, což je *jádro* poradenství podaného příspěvkem pana Tolleho, tak jistě převelice pomůže vylepšit způsoby (včetně podkladů) pro hledání práce. Více viz http://DMDu.netprostor.cz/podpora-prijmu

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji taktéž za překlady pana E. Tolle. Jsem na tom stejně jako paní Amélie i paní Věra..
    Opravdu není jednoduché takovéto žití, já jsem sama s třemi dětmi a nebýt materiální pomoci mých nejbližších přátel, tak nevím nevím.. Po vší marné snaze najít si zaměstnání, ale také po nesčetných pokusech prosadit se se svým uměním, jsem nakonec dospěla do přítomnosti, o které hovoří E.T. Nemyslím na zítřek, ale přiznávám, že je nesmírně těžké se v tom ustálit, když z vnějšího pohledu se situace zatím jen zhoršuje.
    Ale my ženy jsme statečná stvoření a vydržíme víc než člověk :-) . Je zapotřebí mnoho víry a trpělivosti a mně osobně hodně pomáhají vizualizace všech krásných a dobrých věcí.
    I já všem přeju víru, naději a vše dobré. :-)
    K.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vizualizace je ale opět jen návrat k formám, to Vám moc nepomůže. Stačí jen příjmout i to nepříjemné.

      Vymazat
  11. Uvedomte si lidi, že například v Německu se bere jako podpora zhruba 1000 €, což odpovídá 25 tis. měsíčně, náklady na živobytí jsou kromě velkých měst a Bavorska stejné jako v ČR. Pokud pan Tolle žije v podobné zemi s podobným sociálním zajištěním, ani se nedivím, že nezaměstnanost lehce zvládá a může se duchovně vyvíjet - nebot nemá existenční potíže - kam složit hlavu, co do pusy.

    OdpovědětVymazat
  12. Pan Tolle díky prodeji svých knih dávno žádnou podporu nepotřebuje, v tuto chvíli je skutečně tzv. za vodou. Ale tady nejde o to v jaké situaci byl, nebo je on. Rady, které dává jsou dobré v jakékoliv situaci. Vždy je přece lepší bdělost a přijetí přítomného okamžiku. Nikdo netvrdí, že je to snadné. Já momentálně zaprodávám svou duši velké korporaci, předtím jsem byl nezaměstnaný a téměř bez příjmu. Přežil jsem zázrakem...napsal jsem nějaké hudební texty a něco málo si vydělal, pak jsem udělal nějaké firmě nějakou marketingovou prezentaci a opět si něco vydělal. Sem tam mi někdo ze známých pomohl....přežil jsem to. A přitom celou dobu jsem žil v hrůze z budouctnosti. Ted už je to minulost a já vím, že mě ten strach před ničím neochránil. Pokud bych měl špatně skončit, stalo by se to bez ohledu na moje pocity, naštěstí to dopadlo dobře. Celé to období jsem si pokazil obavami. Ted mám zaměstnání a je zde sklon opět si dělat starosti co bude dál.Eckhart Tolle tedy správně radí, abychom byli bdělí, přítomní a pokud možno klidní - protože jinak to řešení minulosti a ktastrofické scénáře spojené s budoucností nebude mít konce.

    OdpovědětVymazat
  13. Moc trefně a moudře to pan Tolle shrnul; dík za zveřejnění!

    Je zajímavé kolik se (nás;-) v komentářích sešlo se stejnou starostí - zaměstnaných i nezaměstnaných a více či méně (z toho) zoufalých, ale všech, zdá se, dostatečně uvědomnělých té hrůzy okolního světa, který jakoby dával podobným 'nešťastníkům' čím dál menší naději a stavěl je dnes de-fakto na vedlejší kolej.

    Ačkoli je víc než jisté, že by to počtem i úhrnem 'vstupního kapitálu' dalo na malou, nejen potravinově a energeticky soběstačnou svépomocnou usedlost s vlastním duchovním centrem i menší mateřskou školkou, bude se každý z nás raději dál plácat za vidinou zmíněného individuálního zaprodání se korporacím, ať už se k nám budou chovat jakkoli a přestože zajisté prohloubí naše vzájemné odcizení ještě o něco víc.

    To by bylo myslím omluvitelné ve středověku za dob nevolnictví, nikoli ale v době internetu, k němuž máme všichni přístup: Tímto jsme tedy, přiznejme si, usvědčeni, že naším největším neštěstím ve skutečnosti není materiální bída ani vpravdě zoufalé poměry ve společnosti, nybrž naše vzájemné odcizení resp. neochota se dát dohromady a dokud se právě tohle nezmění, nedojde ani v situaci lidí, kteří jsou nedobrovolně na dlažbě k výraznému posunu k lepšímu.

    Celé to ovšem vyznívá ještě absurdněji v zemi, kde my nezaměstnaní dostaneme v od úřadu práce sice jen mizivou nebo žádnou podporu na několik měsíců a pak už nikdy nic, ale kde naopak následně "na náš účet" kdejaký podnik resp. podnikavec, který nás potom za minimální mzdu bude ochotný jako dlouhodobě nezaměstnané na nějaký čas přijmout, schrábne za tuhle svou blahosklonnost od úřadu paušální dotaci 5 milionů. Že taková firma nemusí v naší zemi vykázat prakticky žádnou činnost, zisk, ba nakonec ani zaplatit žádné daně snad není třeba dodávat a zmíněná absurdita tkví, s odkazem na souvislosti výše, především v tom, že nic nebrání, aby dotovaný podnik nepatřil právě skupině podobně nezaměstnatelných nezaměstnaných - tolik drobná nápověda ke zmíněnému vstupnímu kapitálu...

    Jak už ve své odpovědi naznnačuje E.T.: stačí myslet kreativně...možností je nekonečno...internet je jen násobí - já zde vlastně jen doplňuji: Největší nadějí je spojit síly, neboť každý sám mnoho nezmůže proti celé společnosti resp. zoufalství, které v nás její struktura připouštějící pouze individualismus cíleně indukuje: Všude na světě už jako účinná obrana existují nezávislé komunity a je jen otázkou času kdy se probudíme i my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, móc se mi libi jak to tolle umi podavat a fandim mu , take uz pracuji na probouzeni spolecnosti delsi dobu, ale mam casto problemi s egem asi kvuli prostredi kde ziji. Presto znam to blazene ticho pritomnyho okamziku a rad uz bych v nem zakotvil na trvalo. Take jsem kësaj premejslel ze bych zorganizoval nejakou komunitu tak jak to pise kolega v odkazu (komentari) predemnou, rad bych si svamy vymenil emajl a par nazoru(informacion) opravdu krasne popisuje jake neomezene moznosti mame se postavit proti tomu co uz znas a pro nas nemluvi a co nas jiz nenaplnuje, tak by tu ta alternativni moznost komunity lidi kteri touzi zit ne pro ego a soutezeni, ale primo pro zivot samotnej a dusevni rozvoj mela byt, aby jejich boj o zakladni potreby nebyl tak plnny zloby a soutezeni, ale jen prosta radost z prace a povinosti a navic duchaplnna, meditacni,zdrava v souladu s vesmirem a zivotnim prostredim, tak jak pratele zacnem realizovat takovyto pilotni projekt ktery by zaroven mohl generovat i nejaky zisk ktery by slouzil pro blaho vsech, podminkou ovsem je ze vedeni a rada se nechce jen sama obohatit ale poskytnout vsem vsechno podle zasluh a poctivim delenim ;-) vizë jak ze scifi :-p trnyx@seznam.vu muj emajl kdyby chtel nekdo pokecat zdar a silu pratele uvedomeni

      Vymazat
    2. Jeste neco k tomu, jak uz bylo krasne receno kolegou na coz reaguju, ze je uz zde na techto strankach dosti tech probuzenych(uvedomelich) , kteri ziji v ustrani a samote , kvuli strachu o zaplejtani se do ego her a odevzdani se korporacım a spolecnostem ktere bojujı hlavne pro svuj zısk a ne pro nas jako lidı. Zıjeme v demokratıckem state tak mame pravo sı svobodne zvolıt zpusob zıvota, ktery je nasım presvedcenım, a nebejt nucenı protı sve vulı zaclenıt se do systemu, kterej je protı nası vıre o stestı a tvorı spıse utrpenı. Urcıte s par lıdma tady by jsme sestavılı strukturu takoveto komunıty tak aby to pravne vsechno sedelo a tak aby to mohlo vznıknout. Sve vyhody by to melo pro ty co chtej pracovat a zıt pospolu se stejne smyslejıcımy lıdmı a nebyly odstavovani na druhou kolej v ustranı a ösamocenı a mohlı se tak ıntenzıvnejı venovat svemu pokroku ı dövednostem, cı spolecne zabave

      Vymazat
  14. Jsem pro zmenu ta zmena musı zacıt uvnıtr pak se projevı ı na venek, a prave takove stredıska cı komunıty by mohlı takoveto vnıtrnı promene pomahat. Zaroven pospojıt spolecenstvı ktere zıje casto rozhazene pö zemı v jınak smyslejıcım okolı na cizy pude kde dochazı ke stretu zajmu, hodnot! Je mozne skloubıt takovyto projekt se systemem tak aby to fungovalo prospesne pro obe strany? Trnyx@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Muze to byt vubec vyhodne pro obe strany takova komunıta, jak pro probuzene tak pro spolecensky system? Jedıny kdo ostrouha by byly velke nadnarodni korporace a spolecnostı, ale kazdy sı muze vybrat a moznostı volby by tu melı byt pro kazdeho bez ohledu na barve pletı a nabozenstvı, jedıne co by dotycny jedınec v takoveto komunıte ztracel by bylo ego a zıskaval vsechno co by potreboval k zivotu.

    OdpovědětVymazat
  16. První co by následovalo by bylo označení takové komunity za sektu. Tím by se dosáhlo izolace a také by většina lidí přestala naslouchat a okamžitě by to odmítla. Jakmile je něco sekta - rychle od toho pryč. A co je sekta? Jakékoliv seskupení, které by rádo žilo nezávisle na systému na jehož vrcholu již dávno není vláda, nebo politika, ale právě zmiňované korporace. Nicméně - tohle by byla dobrá sekta a já bych do ní klidně vstoupil. Obávám se ale že ani zde by nebylo úniku před klasickou vlastností ega - někdo by jistě usiloval o to skupinu vést, jiný by zase rád měl pod kontrolou finance....a pak by mohlo vzniknout to, co často vzniká. Skupina, ke které se lidé znechucení světem korporací a inspirovaní duchovními touhami uchýlí, aby po nějakém čase zjistili, že je tam jistá hierarchie, že ti co skupinu kdysi zakládali jezdí v BMW a vám je řečeno, že právě ta dřina na ekofarmě, patřící komunitě je tou cestou ke správnému vnímání přítomného okamžiku :) Jinak řečeno jste unikly z otroctví korporaci a nyní otročíte vysoce postaveným členům komunity. Pokud někdo vymyslí způsob jak komunitu zorganizovat aby současně k ničemu podobnému nedošlo - okamžitě si balím svých pár věcí a jdu do toho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden známý zastává heslo se kterým plně souhlasím ,,Spolky jsou pro volky" Duchovní cesta je podle mého názoru především cesta jednotlivce který studuje knihy těch kteří dokázali dojít až na konec a pokud má ve svém okolí někoho kdo je dál tak se s ním občas poradí. Je to práce sama na sobě ke které nepotřebuješ skupinu dalších lidí ale studium a hlavně spoustu vytrvalosti, disciplíny a dřiny. Pan Tolle mě z mnoha autorů které jsem četl oslovil nejvíce dokud jsem nenarazil na Františka Drtikola a jeho knihu Síla moudrosti. Tento autor výborně navazuje na pana Tolleho a navíc přidává cvičení v Kundalini józe. Cca půl roku každodenně cvičím čakramy a mám pocit, že to k něčemu vede. Nic to ale nemění na faktu, že pan Tolle je někdo kdo si za své dílo zaslouží vděčnost a velké uznání. Nakonec bych řekl, že cest je mnoho a komukoli cokoli vnucovat není dobré.

      Vymazat
  17. a jak přežít zaměstnanost ? :)

    OdpovědětVymazat
  18. Zajímavé otázky ... jak nezaměstnanost, tak zaměstnanost..
    Zkuste přečíst knihy Karla Spilka... Jít s proudem... a taky od McStravick si poslechněte v Proudu snění..
    Tam je možná odpověď ... každý člověk má tu svou pravou "parketu", svou cestu... tu jedinečnou práci...
    Budete-li dělat co vás nebaví , vydržíte jen pár let a získáte odpor k práci do konce života

    OdpovědětVymazat
  19. ajímavé otázky ... jak nezaměstnanost, tak zaměstnanost..
    Zkuste přečíst knihy Karla Spilka... Jít s proudem... a taky od McStravick si poslechněte v Proudu snění..
    Tam je možná odpověď ... každý člověk má tu svou pravou "parketu", svou cestu... tu jedinečnou práci...
    Budete-li dělat co vás nebaví , vydržíte jen pár let a získáte odpor k práci do konce života

    OdpovědětVymazat
  20. Moc děkuji za tento (i jiné) článek, za potvrzení toho co cítím a že je to v pořádku. Doslova jako by mě tento život - systém nechtěl, jako bych už byla mimo jeho hru.
    Jsem více času "probuzená" a objevuji život bez "systému" a užívám si svobodu. EGO se mně snaží strašit myšlenkami na budoucnost :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den. prosím vás, kde mohu nalézt toto video? Již ho smazali. Poslal byste mi ho prosím?

    OdpovědětVymazat
  22. Skvěle napsané. :-) S nezaměstnaností mám bohužel mnohaleté zkušenosti. Bez práce jsem byla skoro dva roky. Mohlo za to částečně i to, že nabídka pracovních míst v mém oboru není zrovna největší, takže se mi volné místo hledalo velmi těžko. Po těch dvou letech se mi to ale konečně podařilo, konkrétně přes tento pracovní portál.

    OdpovědětVymazat
  23. Pro mě byla nezaměstnanost velkou zkouškou, kterou jsem zvládla díky tomu, že jsem neustrnula a v podstatě se chovala jako bych chodila dále do práce Hradec Králové. Takže ráno klasicky vstávačka na šestou ráno, dopoledne jsem hledala inzeráty a posílala životopisy. Pak krátká procházka a v poledne oběd. Žádné válení u televize nebo na počítači. ;)

    OdpovědětVymazat